Westerstaketsel

Maritieme Toegang staat in voor de restauratie van het Westerstaketsel. Deze renovatie is nodig omdat de stabilisatie niet meer gegarandeerd is. De constructie uit 1888 wordt niet volledig vernieuwd. Bedoeling is om alle slechte stukken te vernieuwen of te herstellen zodat het Westerstaketsel opnieuw tegen een stoot kan.

De ingrijpende renovatiewerken van het Westerstaketsel zullen voornamelijk bestaan uit de renovatie van de bovenbouw met de beplanking en de leuningen. Alle aangetaste onderdelen van het meer dan 100 jaar oude paalwerk worden vervangen: van vloerplanken over stut- en steunbalken tot leuningen. Men zal nieuw hout gebruiken, maar ook gerecupereerd hout om zo minder hout te verbruiken. Ook worden de nodige voorzieningen gelegd om een nieuw cafetaria te bouwen. 

Omdat de stabiliteit een probleem is kan de aannemer niet met grote voertuigen werken en worden er 3 kleine kranen van 10 ton ingezet. De aannemer voor deze werken is de tijdelijke handelsvennootschap Van Huele-Soetaert.

Timing

Na een bouwhistorische en technische studie is begin oktober 2017 de eerste fase gestart. Tijdens deze fase wordt de ‘kop’ van het Westerstaketsel eerst aangepakt. Deze werken duren tot eind mei 2018.

Tijdens het zomerseizoen 2018 wordt er niet verder gewerkt waardoor het staketsel vrij toegankelijk is voor wandelaars. Ze zullen dan voor het eerst in jaren kunnen wandelen tot het verste punt van het staketsel.

In een tweede fase wordt het strekkende gedeelte aangepakt. Deze fase start in oktober 2018 en duurt normaal tot het voorjaar 2019. Tijdens deze fase is het staketsel niet toegankelijk.

Het is een krappe timing en de winterstormen kunnen parten spelen. Zo nodig wordt er gewerkt op zaterdag en na zonsondergang.

Tegen de zomer van 2019 moet het beschermd monument terug toegankelijk zijn voor iedereen.

 

Kostprijs

  • eerste fase:  2.335.000 euro (incl. BTW)
  • tweede fase:  4.880.000 euro (incl. BTW)

 

Haven van OostendeLocatie